Het mooie aan nieuwbouwhuizen is dat je makkelijker aanpassingen kan doen, behalve als het om de locatie gaat. De locatie staat vast en hoort goed over nagedacht te worden. Ben je een liefhebber van drukte of probeer je het juist te ontvluchten? Daarbij moet je denken aan het budget, want hoe hoe leuk het ook is om een villa te hebben, dit is niet altijd betaalbaar.
Voordat het huis gebouwd kan worden, moet eerst de hypotheek geregeld zijn. En om deze hypotheek tijdig rond te hebben, is een juist berekende schatting noodzakelijk. Hierbij wordt vooral gelet op de vraagprijs en het meerwerk. Met meerwerk bedoelen we alle werkzaamheden die extra uitgevoerd worden, zoals het plaatsen van nieuwe stopcontacten, deuren of zelfs een extra keuken.
De volgende stap is om het koopcontract, ook wel koop-aannemingsovereenkomst genoemd, te ondertekenen. Hiermee koop je als het ware de grond waar het huis op gebouwd wordt en geef je toestemming voor de bouw van het huis door de aannemer.
Wanneer het standaard bouwplan besloten is, wordt het tijd om het meerwerk te bepalen. Zo weet je zeker hoeveel extra kosten erbij komen voordat je de hypotheek afsluit.
Het is eindelijk tijd om je hypotheek af te sluiten! Maar voordat je dit doet, is het belangrijk om jezelf te verzekeren voor bijvoorbeeld faillissement van de aannemer of onverwachte extra kosten. Dit wordt ook wel een waarborgcertificaat genoemd en zal je moeten hebben voordat je de hypotheek ondertekent. Is alles in orde? Dan kan je hypotheek afgesloten worden. Houd er wel rekening mee dat je nu naast je huidige woninglasten ook te maken krijgt met extra hypotheeklasten.
Het bouwen kan na de lange voorbereidingen eindelijk beginnen. Hierbij is het belangrijk dat je regelmatig langsgaat om de werkzaamheden te controleren. Is er iets niet naar wens? Maak dit dan zeker bij de aannemer duidelijk. Uiteindelijk is het jouw huis waar je in gaat wonen, dus kritisch zijn is niet erg.
Nadat je huis na ongeveer één tot twee jaar gebouwd is, word het tijd om de laatste wijzigingen aan te brengen. Denk dan aan het verven van bepaalde muren en het schoonmaken van het hele huis. Tot slot moet het nog (volledig) ingericht worden. Ben je uiteindelijk tevreden over het resultaat? Dan mag je jezelf eigenaar noemen van een nieuwbouwhuis. Gefeliciteerd!
Terug naar Checklist nieuwbouw kopen